Hoogsensitief daten

Hoogsensitief daten

Ben jij net zoals 1 op de 5 mensen een hoogsensitief persoon (HSP) en herken jij je in deze HSP kenmerken? Wil jij binnenkort op date, zonder dat je er bekaf van terug komt?

Check dan de onderstaande tips voor een fijne date! Je kunt de tips toepassen als je met een mogelijke nieuwe liefde gaat daten, maar ook als je in een liefdes-of vriendschapsrelatie iets leuks met je/een vriend(in) gaat doen en in die zin gaat ‘daten’.

Hoogsensitief daten

Nu gratis inschrijven!

6 tips die je helpen bij daten:

Tip 1. Luister naar je gevoel

Ga op date met een persoon waar jij je goed bij voelt. Twijfel je? Neem je twijfelgevoelens serieus! Voelt het niet goed? Doe het niet!

Tip 2. Vooral niet opjagen en pushen

Hoog sensitieve personen zijn meestal niet impulsief maar meer denkers. Omdat ze zo veel voelen, gebruiken ze analyse en observatie om wijs te worden over wat ze precies voelen. Ze staan daarnaast ook stil over hoe hun gedrag effect heeft op anderen. Alles bij elkaar kost veel tijd. Geef hen daarom die tijd. En weet dat als ze eenmaal besluiten om voor je te gaan, ze dat ook echt voor 100% zullen doen. 

Tip 3. Respecteer hun "Alleen tijd"

Wanneer een hoogsensitief persoon alleen wil zijn wijst hij of zij jou niet af. Hoogsensitieve personen hebben ‘alleen tijd’ nodig om te functioneren. Omdat ze gevoelig zijn voor prikkels, hebben ze veel tijd alleen nodig om deze te verwerken en niet overspoelt te raken. Neem hun alleen tijd daarom niet persoonlijk, maar weet dat ze deze tijd nodig hebben om op te laden. Het is ook in jouw voordeel als je partner op zijn of haar best is en niet overprikkeld!

Tip 4. Begrijp dat ze veel moeite hebben met conflicten

Onenigheid is normaal in een relatie. Weet alleen dat als je met een hoog sensitief persoon date deze niet goed tegen ruzie en agressie kan. Ze krijgen er veel stress van en raken er snel overprikkeld door. Probeer minder ruzie te maken en verminderd agressie te gebruiken. Het betekent niet dat je moet doen alsof er niets aan de hand is wanneer dit wel zo is, of niet meer je mening kan uiten. Het gaat om de verhoogde negatieve emoties die stress geven en er ook vaak voor zorgen dat niets op wordt gelost. Probeer daarom ruzies voor te zijn door op tijd signalen te geven wanneer je iets niet leuk of ok vind, zodat je voorkomt dat een onenigheid uit de hand loopt.

Tip 5. Kies rustige uitgaansplekken

 Wanneer je op een date gaat kies rustige en prikkel arme omgevingen uit. Veel prikkels put hoog gevoelige personen uit. Ze houden daarom niet van luide drukke plekken. Ze gaan vaak wel mee naar feestjes of tonen hun steun op verjaardagsfeestjes maar zullen vroeger naar huis gaan wanneer ze vermoeid raken. Neem ze daarom liever mee op een rustige date naar een harmonieuze vredevolle plek, zoals het bos of naar het strand.

Tip 6. Vraag hoe met ze gaat

Hoogsensitieve personen zijn vaak empathisch. Ze zijn erg meelevend met hun partner. Hoogsensitieve personen weten precies de juiste dingen te zeggen tegen hun partner om die het gevoel te geven dat hij of zij zich geliefd voelt. Het is belangrijk dat ze deze liefde ook terug krijgen. Doe dat door ontvankelijk te zijn voor hun liefde en te zorgen dat je ook oog hebt voor de behoeften van een hoogsensitief persoon. Wees dan ook niet bang om te vragen hoe het gaat, waar ze aan denken of waar ze op dat moment behoefte aan hebben. Dat scheelt een hoop miscommunicatie!