Daten in Zeeland

'Niets is beter dan met jou de kou trotseren,er zijn mensen die naar warme landen emigreren' Een van de grootste Nederlandstalige hits aller tijden is en beschreef Zeeland als de provincie van de liefde

Nu gratis inschrijven!

't Slachtgat

Het strand bij duinovergang 't Slachtgat is een van de stranden voor Zoutelande. Het wordt hier ook wel de Zeeuwse Rivièra genoemd vanwege de beschutte ligging. 

De stranden van Zoutelande beslaan zo'n vijf kilometer en hebben een Blauwe Vlag. Een milieu erkenning dat het strand veilig en schoon is. Het strand bij Zoutelande is het enige Zuiderstrand in Nederland.

Kiek es ‘ier!

Kiek es ‘ier! In heel Zeeland vind je overblijfselen van het rijke verleden terug. Is het niet buiten, dan wel binnen bewaard achter glas in een museum. Langs de ruim 650 kilometer Zeeuwse kust kom je talloze vuurtorens tegen. Veel bezienswaardigheden in Zeeland zijn met de zee verbonden. De Deltawerken zijn een direct gevolg van de strijd tegen het water.

HyperBowling Middelburg

Welkom op de mooiste bowlingbaan van Nederland. Op vrijetijdspark Zep Middelburg kun je nu bowlen én vooral HyperBowlen. HyperBowling is bowlen in het kwadraat. Je mikt op onze (acht) banen op de 10 pins en op de lichtgevende targets langs de baan. Niet alleen je score, ook de fun verdubbelt. Meer actie, meer kansen, meer plezier.

Kies je voor HyperBowling? Of liever gewoon voor Classic Bowlen? Want dat kan natuurlijk ook! Met één druk op de knop, wordt elke Hyperbaan een reguliere bowlingbaan.

Groede

Het Vlaemsche Erfgoed, is een straatlengte cultuur, cultuurhistorie en sociale dynamiek in Groede. In het dorp, met zijn hallenkerk in Schelde gotiek, historische dorpskern en uitgestrekte landerijen, vind je Het Vlaemsche Erfgoed, een cultureel concept met kleine winkels en werkplaatsen, een Luthers kerkje, een herberg waar in historische sfeer overnacht kan worden, een huistheater waar kleinkunstprogramma’s worden gespeeld en een Erfgoedwinkel met streekproducten van een historische kloosterboerderij uit de omgeving.

Groede ontwikkelde zich tot vanaf de 13e eeuw tot een levendig dorp met een rijke schakering aan ambachten en een bevolking die bestond uit Vlamingen en afstammelingen van verschillende vluchtelingengroepen die tijdens oorlogen in Groede onderdak vonden.

Wil je het Vlaemsche Erfgoed museum bezoeken, dan kan je voor een kaart terecht in de Erfgoedwinkel en maak dan kennis met de kleinschaligheid van het Groede in de eerste helft van de 20e eeuw.

Zeeland Culinair

De Zeeuwse keuken is eerlijk en direct uit zee. Mossels kun je hier bijna het hele jaar krijgen. De Oosterscheldekreeft is tussen begin april en half juli op z’n best. Veel gerechten gaan mooi samen met een Zeeuwse wijn. Of een stevig Zeeuws bier. Voor het zoet na de maaltijd is er een boterbabbelaar bie d’n koffie en een bol Zeeuws bolusijs.

Zeeland heeft veel talent in de keuken. We hebben per hoofd van de bevolking de meeste sterrenrestaurants in heel Nederland. Uit eten gaan is hier een beleving waarbij de chefs zoveel mogelijk Zeeuwse producten gebruiken.

Die verbinding met land en zee vind je overal terug. Ook in een bak kibbeling ‘an d’n Wasschappelse diek’. Maar ook op het terras van een strandpaviljoen, eten met zicht op zee.

De mossel, de Oosterscheldekreeft, de oester. De zeevruchten zijn wereldberoemd in eigen provincie. Ook de krukel en de kokkel vind je hier. Je kunt ze zelf rapen, hewoon langs d’n diek. Of bezoek samen met je date de oesterputten in Yerseke. Na een rondleiding, slurp je er zo een creuse of platte Zeeuwse naar binnen.

Deltawerken

Deze provincie in het zuidwesten van Nederland bestaat uit een aantal schiereilanden en heeft daarom heel veel stranden en vertier in en om het water. Toch is er ook een treurig stukje geschiedenis over Zeeland. In 1953 is deze provincie getroffen door de watersnood. Een groot stuk van Zeeland is toen onder water gelopen en heeft veel schade hiervan ondervonden. Later is hier een verdedigingssysteem ontwikkeld en is er 57 jaar gewerkt aan de Deltawerken. Deze internationaal bewonderde Deltawerken zijn nu te bezichtigen. In dit Delta gebied is nu van alles te doen, waaronder honderden kilometers fiets- en wandelpaden, diverse musea, vlindertuin en natuur recreatie.

Watersport in Zeeland

Je kunt het niet bedenken of het is te vinden in Zeeland. Duiken, varen, waterskiën, zeilen, roeien, jetskiën of kanovaren. Alles behoort tot de mogelijkheden.
www.vvvzeeland.nl

Terug naar overzicht