Daten in Delfzijl

Delfzijl, een vestingstad dichtbij, gelegen tussen Dollard en Wad, waar je niet alleen voor het funshoppen naar toe gaat, maar ook op de dijk, aan het strand, onder de poort en in de haven de eeuwenoude relatie met het water proeft, beleeft en ontdekt. Een stad vol met avontuurlijke verhalen voor wie er oog voor heeft. Maar ook een stad waar de eeuwenoude band met het water nog sterker zichtbaar wordt. 

Nu gratis inschrijven!

t'Hoeske van opoe iet

Verdeeld over zeven sfeervol ingerichte kamers vind u antiek wash-en strijkgerei, antiek speelgoed, rariteiten. Een vijftigtal prachtige etalagedames presenteren klederdrachten uit vele streken van ons land.

Onder het genot van verse koffie kunt u in een gezellige sfeer heerlijk dwalen in nostalgie.

Groepen max. 15 personen (anders wordt het te vol). 

Ook is het mogelijk tijdens de wandelroute Amsterdamse School Delfzijl een bezichtiging in te plannen.

Het MuzeeAquarium

Vier bijzondere musea en een zeeaquarium onder een dak! Een bezoek brengen aan een druipsteengrot en een hunebed. U verwonderen over de variëteit aan vormen en kleuren van schelpen, kristallen, mineralen, stenen en eeuwenoude fossielen. Ontdek de wereld onder de zeespiegel in het zeeaquarium. Binnen de drie meter dikke muren van een bunker uit de tweede Wereldoorlog bevinden zich aquaria met vissen, schaal- en weekdieren uit de Noordzee en de Waddenzee. Prachtige modelschepen, oude scheepsvoorwerpen, navigatiemiddelen en onder andere schilderijen, boeken en foto’s gunnen u een blik op de rijke maritieme historie van de havenstad Delfzijl. 

Molen de Dellen

Tot 1985 stond deze molen zo’n 1,5 kilometer noordelijker in ’t Waar. In 1793 werd daar een molen gebouwd om de polder De Dellen te bemalen. De molen brandde helaas af, waarna in 1855 de huidige molen werd gebouwd. Omdat de polder droog kwam te staan, werd er besloten de molen te verplaatsen naar de huidige locatie, naast polder Tichelwaark. Hoewel de molen niet meer in gebruik is, heeft hij nog wel een noodfunctie. Mocht het gemaal van Tichelwaark uitvallen, dan kan de molen het overnemen.

Museumgemaal Cremer

Hij deed dit in opdracht van het toenmalige waterschap Oldambt, ter vervanging van twee oudere sluizen: De Boog van Ziel (1725) en De Nieuwe Sluis (1870). Dankzij het nieuwe gemaal kon ongeacht de waterstand buiten de dijk, water naar de zee pompen. Dit was belangrijk voor een goede afwatering van het Oldambt. Op het gemaal is bij de bouw een gedenksteen geplaatst: Wat onze zijlen niet vermogen, wordt door dit monster uitgespogen, dies is de boezem steeds gepast, te bergen polderen overlast In 2000 heeft het nieuwe gemaal Rozema de functie van gemaal Cremer overgenomen. Het is elke zondag te bezoeken als museumgemaal.

Terug naar overzicht