Daten in IJsselstein

Daten in IJsselstein

IJsselstein ontstond als nederzetting in de buurt van kasteel IJsselstein, dat in 1279 voor het eerst wordt genoemd toen het in het bezit kwam van Gijsbrecht van Amstel. Hij ging zich later ook Gijsbrecht van IJsselstein noemen.Vermoedelijk in 1310 kreeg het dorp stadsrechten. 1310 was een belangrijk jaar voor IJsselstein.

Nu gratis inschrijven!

Museum IJsselstein

Museum IJsselstein is hét museum over en in IJsselstein. Hier leer je alles over de geschiedenis van deze oude stad langs de rivier. Ook Panorama Rivierenland, een geschilderd landschap van Midden-Nederland, is te bekijken. Beklim de mooie kasteeltoren uit de zestiende eeuw en breng een bezoekje aan de torenkamer en de gevangenis. Naast de vaste historische presentatie vind je in het museum ook wisselende tentoonstellingen met bijvoorbeeld verschillende foto's. Voor de kinderen is er een activiteitenprogramma opgezet, zodat ze kunnen knutselen, tekenen en nog veel meer!

Museum IJsselstein in Stein leent zich ook goed voor een schoolreisje en workshop. Deze activiteit is geschikt voor het hele gezin, kinderen, volwassenen en ouderen.

Circus Tadaa

Deze molen staat er niet alleen voor de sier en voor de bezichtiging. Het is een druk werktuig waar dagelijks meel wordt geproduceerd! Bij het minste zuchtje wind draaien de wieken en malen de molenstenen. Meel van de molen is te koop in de molenwinkel en de kenners weten het al lang: dit ambachtelijke meel smaakt gewoon anders dan dat uit de fabriek; echter, puurder.
Meel van De Windotter wordt onder meer gebruikt door Pannenkoekenhuis De Roozeboom uit IJsselstein.

Molen De Windotter is één van de grootste molens van Nederland: de vlucht meet maar liefst 26 meter. Door deze hoogte is de molen een prominente aanwezigheid in IJsselstein. Vroeger stond de molen ook al centraal in de samenleving. Toen echter met een minder leuke insteek. Het was een dwangmolen, wat betekent dat boeren verplicht waren het graan daar te laten malen. Tegenwoordig is het een familiebedrijf en is pa de molenaar, ma staat in de molenwinkel en zoonlief volgt de opleiding voor molenaar.

Naast de molen staat de Theekoepel. Deze is gebouwd op de hoek van de oude stadsmuur rond IJsselstein. Strijk op deze unieke locatie neer voor een kopje koffie of thee. Heb je iets te vieren en zoek je een knusse plek? De Theekoepel kun je afhuren voor high tea's, koffietafels, maar ook voor een vergadering met een klein gezelschap of een zakelijke bespreking. Er is ruimte voor maximaal vijftien personen.

Korenmolen De Windotter in IJsselstein leent zich ook goed voor een vriendinnendag en high of afternoon tea. Deze activiteit is geschikt voor volwassenen.

Terug naar overzicht