Daten in Hoorn

Jaarlijks genieten vele duizenden mensen van deze prachtige stad. Hoorn moet je echt een keer zien, horen, proeven en voelen! Het verleden van de machtige Verenigde Oost-Indische Compagnie, die in de 17e en 18e eeuw met zijn prachtige schepen handelsbetrekkingen onderhield met Aziatische landen, kom je nog overal tegen. Dat geeft de stad zijn bijzondere sfeer. 

Nu gratis inschrijven!

Watertaxi Hoorn

De leukste rondvaart boven Amsterdam maak je bij Watertaxi Hoorn. Direct bij de verschillende parkeerlocaties hebben wij handige opstapplekken voorzien van leuning en ‘luie’ trap. Hiervandaan vaart u in 10 minuten naar het centrum of de oude haven alwaar parkeren niet zo makkelijk is.

Heeft u meer tijd? Wij maken graag een rondvaart met u en uw gezelschap. De schipper vertelt u graag over de mooiste plekken van Hoorn waar we langs varen. Aan boord zijn standaard gekoelde drankjes aanwezig. Uitstappen kan op de halte van uw keuze.

Wij varen voornamelijk met open boten aangezien we onder enkele erg lage bruggen doorvaren en zo kunt u het beste genieten van het uitzicht. Natuurlijk hebben we paraplu’s en lekkere dekentjes aan boord. We beschikken over diverse boten en hebben een capaciteit van ruim 50 gasten.

Geïnteresseerd in een tochtje met de Watertaxi, of heeft u bijzondere wensen in verband met een feestje, een verrassing die u voor iemand in petto heeft, een aparte locatie voor bruiloftsfoto’s, asverstrooiing van een geliefde? Maak om te beginnen eens een tochtje door onze site en ontdek wie we zijn en wat u allemaal kunnen bieden.

Wilt u liever zelf varen? Watertaxi Hoorn verhuurt ook een fluisterboot (max. 8 opvarenden) voor diegenen die liever zelf schipperen.

Voor vragen of boekingen kunt u ons bellen of mailen. Welkom aan boord!

Onbezorgd winkelen

In Hoorn kun je als toerist je hart ophalen, maar je kunt er ook prima terecht voor een plezierig dagje winkelen, al dan niet onderbroken of afgerond met een hapje en een drankje.

Het vraagt een sterk gestel om weerstand te bieden aan de grote variëteit aan winkels. Van de grote, bekende warenhuizen en kledingzaken tot kleine, bijzondere boetiekjes. Voor de kids is er in de grote speelgoedzaken genoeg te vinden. Bij diverse speciaalzaken kun je terecht voor mooie en bijzondere woon- en cadeauartikelen en als je op zoek bent naar schoenen, boeken, tassen, kleding of sieraden dan kun je in Hoorn je hart ophalen.

Gelukkig worden de winkels regelmatig afgewisseld door lunchrooms, koffiehuizen, ijssalons, gezellige eetcafés en restaurants.

Het beroemde Hoornse winkelrondje begint op het Kleine Noord. Hoogwaardige kledingzaken, veelal familiebedrijven, en een aantal speciaalzaken. Op het Grote Noord vind je veelal de grotere, landelijke ketens en de Gedempte Turfhaven en de Gouw kenmerken zich door de aanwezigheid van speciaalzaken. De tussenliggende straten hebben zich georganiseerd in de Hoornse Straatjes. Ook hier weer veel speciaalzaken, bijzondere en ambachtelijke winkeltjes.

St. Anthonis- of Oosterkerk

In een stad die zo verbonden met het water is als Hoorn, kan een kerk voor schippers en vissers niet ontbreken.

De Oosterkerk heeft al eeuwenlang deze speciale functie. De kerk, oorspronkelijk Sint Anthoniskerk genaamd, lag vlakbij de havens. In de details van de kerk is deze functie als schipperskerk terug te zien, zo is het windvaantje bijvoorbeeld een schip.

De Oosterkerk heeft naast het esthetische uiterlijk en interieur, ook een rijke geschiedenis. Al in 1453 werd er op de plaats van de Oosterkerk een houten kapel gesticht, die door de tijd heen steeds meer uitgroeide tot een kerk. In 1519 werd deze houten kerk omgebouwd tot een stenen kerk, en is daarmee de op één na oudste kerk in Hoorn. Het wapenschild op de kerk toont echter een ander jaartal, namelijk 1616. De oorzaak hiervan is een natuurramp die plaatsvond op 13 april 1603: een geweldige storm liet de voorgevel met een donderend geraas instorten. Een deel van de kerk bleef ongedeerd, maar de schade was aanzienlijk. Al snel werd er begonnen met de herbouw van de schipperskerk, die in 1616 werd voltooid.

Vandaag de dag kun je in de voetsporen treden van vele schippers en vissers die je voorgingen, want de Oosterkerk is nog steeds in gebruik: iedere zondagochtend vindt hier een kerkdienst plaats. Soms komen Kaap Hoorn vaarders in de Oosterkerk om te bidden voor een goede terugkeer. Ook wordt de kerk als ‘huiskamer van Hoorn’ gebruikt voor concerten, theatervoorstellingen, festivals, congressen, vergaderingen, voorlichtingsbijeenkomsten, trouwerijen en afscheidsbijeenkomsten.

De verborgen schatten van de stad.

Liefhebbers van kunst en cultuur kunnen hun hart ophalen in Hoorn. Musea, diverse tentoonstellingsruimtes, talloze galerieën en ateliers en overal in de stad buitenkunst maken Hoorn tot een aantrekkelijke culturele stad.

Hoorn heeft het geluk dat er op straat al heel wat cultuur te zien is. Niet alleen de natuurlijke oude schatten vormen het hart van cultureel Hoorn, in de loop der jaren heeft Hoorn er diverse oude en nieuwe schatten bij verzameld.

Die zijn te bewonderen in de vele musea, galerieën en expositieruimten. Al deze locaties liggen op loopafstand van elkaar.

Stoomtrammuseum

Wat je in elk geval niet mag missen is de unieke Museumstoomtram. Het museum ligt direct naast het station van Hoorn. Je vindt er eindeloos veel informatie over de geschiedenis van de stoomtram. Je kunt met de stoomtram naar Medemblik reizen en daarna met de salonboot naar Enkhuizen om de historische driehoek af te maken.

Westfries Museum

Trots van Hoorn is ook het Westfries Museum op het historische plein de Roode Steen. Gevestigd in een indrukwekkend 17de eeuws pand waarin zich ooit het Statencollege bevond. Van binnen imponeert het gebouw met zijn gewelfde plafonds, verstopte kamers, mysterieuze kelders en majestueuze zalen. De oude schatten vertellen je alles over de rijke geschiedenis van de stad en de streek. Een echte MUST DO is de virtual realitywandeling die je kunt maken door het Hoorn van de 17de eeuw!

Cultuur op het Oostereiland

Het Museum van de Twintigste Eeuw is een nostalgisch museum waar je je waant in de vorige eeuw. Die oude woonkamer doet denken aan de kamer van je oma. Met dit speelgoed speelde ik vroeger ook en die radio stond bij ons thuis! Het museum is gevestigd in een prachtige locatie, een oude gevangenis op het Oostereiland, vlakbij de oude haven van Hoorn.

Zin om na je museumbezoek onderuitgezakt een filmpje te kijken? Dat kan bij Cinema Oostereiland, iedere middag en avond draaien hier de mooiste films.

Heb je nog geen genoeg gekregen van dit voormalige gevangeniseiland? Bezoek dan het Centrum Varend Erfgoed en de Halve Maen!

Uiteraard biedt Hoorn nog veel meer musea die een bezoekje waard zijn. Op het Achterom vind je de prachtige Oudheidskamer Nederlandse Kaap-Hoornvaarders die de herinnering aan de Kaap-Hoornvaarders en hun schepen in leven houdt.

Om te genieten van kunst en cultuur hoef je niet persé terug in de tijd. In de Korte Achterstraat is in een prachtige middeleeuwse Mariakapel een tentoonstellingsruimte ingericht. Daarnaast zijn er in Schouwburg Het Park en Theater het Pakhuis ook altijd wisselende exposities te bewonderen.

Kunst in de buitenlucht

Ook in de openlucht zijn er in Hoorn diverse kunstwerken te zien. In de haven vielen je misschien de Scheepsjongens van Bontekoe al op, de drie bekendste jongens uit Hoorn die al decennia over het IJsselmeer naar de binnenkomende schepen kijken. Maar er is nog veel meer, overal in Hoorn, in de parken, langs het IJsselmeer, in het IJsselmeer, midden in de stad, kom je unieke kunstwerken tegen.

 

Terug naar overzicht