Daten in Gouda

Gouda werd lange tijd aangeduid onder andere namen als Golde, Die Goude, Ter Goude en Tergouw, alle verwijzend naar de rivier de Gouwe. De Gouwe werd in 1139 voor het eerst vermeld in een oorkonde, onder de Latijnse naam Golda.

Nu gratis inschrijven!

Het Oude Stadhuys Gouda

In de zomer van 1438 zorgde een grote stadsbrand ervoor dat het Stadhuis zwaar beschadigd raakte.

Het stadsbestuur besloot dat het nieuwe Stadhuis vrij moest staan en koos als nieuwe locatie het marktveld, toen nog een drassig veenterrein. Als de deuren open zijn, kunt u in het oude Stadhuis de prachtige trouwzaal, burgemeesterskamer en raadszaal bezoeken.

Aan de rechterzijgevel ziet u het klokkenspel met de mechanische poppen, aangebracht in 1961. De hoofdrolspeler in het poppenspel is Floris V, die Gouda in 1272 stadsrechten verleende. Elke twee minuten over het halve en het hele uur wordt u getrakteerd op een fraai schouwspel.

De openingstijden van het Het Oude Stadhuys kunnen variëren door bijvoorbeeld evenementen. Of Het Oude Stadhuys op de dag van uw bezoek open is wordt aangegeven bij de entree!

Sint-Janskerk

De eerste vermelding van de Sint-Janskerk is uit 1280, maar de huidige vorm is na de grote brand in 1552 ontstaan.

De kerk is vernoemd naar Johannes de Doper, de schutspatroon van Gouda. Met haar lengte van maar liefst 123 meter is het de langste kerk van Nederland. Tevens is de kerk wereldberoemd om haar Goudse Glazen. Deze gebrandschilderde ramen, vooral uit de Middeleeuwen en de Renaissance, tonen u afbeeldingen uit de Bijbelse en vaderlandse geschiedenis.

Goudse Waag, kaas- en ambachtenmuseum

Dit authentieke pand is in 1668 ontworpen door architect Pieter Post.

De benedenverdieping werd vroeger gebruikt om o.a. kazen te wegen. Tegenwoordig is de Goudse Waag ingericht als Kaas- en Ambachtenmuseum. Hier wordt verteld over de geschiedenis van kaas, de producten die hier werden gewogen en verhandeld en hoe kaas gemaakt wordt. Tevens is op de begane grond VVV Gouda gevestigd.

De Goudse Waag, een rijksmonument met een zeer (kleur)rijke historie. Al eeuwenlang een centraal punt in Gouda waar u van harte welkom geheten wordt. Vandaag de dag is er nog steeds van alles te beleven. Bezoek De Waag om achter de geheimen te komen die schuilgaan in het reliëf; waarom staat er bijvoorbeeld een man van exotische afkomst verstopt achter een handelaar? En kent u het verhaal achter deze zin: ‘Niet te Hooch. Niet te Laech. Van Passe’? Wilt u zien hoe de Goudse kaas gemaakt wordt? Ook dat kan in De Goudse Waag. Proef vooral ook een blokje kaas of koop een leuk souvenir als herinnering aan een gezellig dagje Gouda.

Terug naar overzicht