Daten in Gorinchem

Daten in Gorinchem

Gorinchem, uitgesproken en soms ook geschreven als Gorcum of Gorkum, is een stad en gemeente in de Nederlandse provincie Zuid-Holland.

Nu gratis inschrijven!

Vestingwallen

Gorinchem is een echte vestingstad, prachtig gelegen aan de Merwede en de Linge. Rond 1600 werd de middeleeuwse stad een ‘moderne’ vesting. De Tachtigjarige Oorlog was in volle gang en de vesting hield de Spanjaarden op afstand.

In het Rampjaar 1672 - de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden werd aangevallen door Engeland, Frankrijk en de bisdommen Münster en Keulen – werd Gorinchem een belangrijke vesting in de Oude Hollandse Waterlinie. Ook in de Nieuwe Hollandse Waterlinie bleef Gorinchem een strategisch bolwerk.

De oorspronkelijke vestingwallen met bastions zijn nog vrijwel helemaal intact. Het wandelpad over de vestingwallen loopt helemaal rond en geeft prachtige uitzichten over de rivieren; uniek in Nederland! Gorinchem is dan ook de grootste authentieke vesting van Nederland.

Grote Toren

De Grote Toren zie je al van ver. Het is dan ook het meest opvallende gebouw in de binnenstad van Gorinchem. Nog leuker is zelf de toren beklimmen en het onvergetelijke uitzicht ervaren.   

Klimmen op zaterdag: van mei t/m september kun je elke zaterdag om 13.00 en 15.00 uur de Grote Toren beklimmen.

Dalempoort

De Dalempoort is de enige stadspoort die nog over is. Oorspronkelijk waren er vier poorten. De Kanselpoort, Arkelpoort en Waterpoort moesten plaats maken voor het groeiende verkeer. Het ‘sterke’ verhaal gaat dat Jan van Arkel zich met paard en al kon optrekken aan de balken van de Arkelpoort. Zijn bijnaam was dan ook Jan de Sterke!

De Dalempoort is van 1597 en heeft een torentje met een uurwerk. Tegenwoordig loopt er onder de poort een voetpad naar de Merwede. Als je het pad volgt, heb je een goed zicht op de stadswallen en korenmolen De Hoop.

Terug naar overzicht