Daten in Deventer

Deventer is een van de oudste steden van Nederland. De plaats staat al in 9e-eeuwse bronnen van het bisdom Utrecht vermeld. In een oorkonde uit 877 wordt gesproken over zeven hoeven in Daventre portu (de haven Deventer). In 952 wordt Deventer in een schenkingsoorkonde van koning Otto I als stad vermeld. Nadat de plaats in de loop der tijd steeds meer rechten en privileges had verworven, ontving ze in 1123 van keizer Hendrik V de beschikking over de gemeentelijke gronden. Dit wordt door historici beschouwd als het moment van verkrijgen van stadsrechten door de inwoners.De stad heeft het oudste stenen huis, het oudste wandelpark en met de Athenaeumbibliotheek ook de oudste wetenschappelijke bibliotheek van Nederland

Nu gratis inschrijven!

Charles Dickens Kabinet

Bezoek het Charles Dickens Kabinet in de voormalige Vrouwengevangenis in de Walstraat en maak kennis met het leven en werk van Charles Dickens in een permanente expositie.

De tentoonstelling bestaat uit een groot aantal pronkstukken van de indrukwekkende Dickens-collectie van Emmy Strik, initiatiefneemster van het Dickens Festijn. Er zijn talrijke boeken, eerste drukken, prenten en beeldjes van Dickens karakters te zien en een tafel gedekt met Dickens servies. Charles Dickens is zelf ook aanwezig. Althans, een borstbeeld van de schrijver, die ze speciaal hebben laten maken voor de 200e geboortedag van Charles Dickens in 2012.
Een aantal van de boeken had Emmy al in haar bezit toen ze het Dickens Festijn in 1991 begon, de rest van de collectie heeft ze in de loop der jaren opgebouwd.

Op de eerste verdieping zijn een aantal kostuums te bewonderen, waaronder de jurk van Queen Victoria. Tevens laten wij u zien waar de kleding voor het Dickens Festijn wordt opgeslagen (niet te bezichtigen tijdens het Dickens Festijn).

Broederenkerk

De Broederenkerk heeft een lange en rijke geschiedenis vanaf rond 1300, toen hier een klooster werd gevestigd, waarbij vanaf rond 1335 een kerk gebouwd werd.

De Broederenkerk, ook wel de r.k. Sint Lebuïnuskerk, is een kerk in Deventer, gebouwd tussen 1335 en 1338 in opdracht van Eleonora van Engeland, destijds hertogin van Gelre. Voordat de kerk werd gebouwd, was op die plaats rond 1300 al een klooster gesticht door de minderbroeders franciscanen. De naam van de kerk is afgeleid van deze broeders.

Wie maar even een blik werpt op de Broederenkerk zal opmerken hoe bijzonder dit gebouw is in de Deventer binnenstad, zowel van buiten als van binnen.
In september 2014 is de Broederenkerk, na een drie jaar durende restauratie, plechtig heropend.

Oudste Stenen Huis van Nederland

Op de hoek van de Sandrasteeg vindt u 'De Proosdij', het oudste stenen burgerwoonhuis van Nederland. Het onderste deel van de muur stamt uit het jaar 900. Het pand dateert echter uit 1130 en omvat de oudste stadspoort van Nederland.
Het houten dak van de Buveburcht is gedateerd op 1130. De burcht is daarmee het oudste, continu door mensen bewoonde gebouw van Nederland. Het is opgetrokken uit trachiet en tufsteen, geïmporteerd uit de Eiffel; een kostbare aangelegenheid die maar voor zeer weinigen was weggelegd. Pas na 1250 begon men in de Nederlanden baksteen te maken, waardoor een stenen huis voor meer mensen bereikbaar werd. Het gebouw had een defensieve functie, met muren van meer dan een meter dik.

Terug naar overzicht