Daten in Deurne

De mensen hier in Deurne hebben een ding gemeen: een creatieve inslag. Kunst en inventiviteit zijn kenmerken die voor ons dorp staan. Deurne dankt haar goede naam aan kunstenaars als onder andere de schrijvers Antoon Coolen, Toon Kortooms en Friso Wiegersma, waarvan de laatste het overbekende lied Het Dorp schreef. Een lied dat over dit dorp gaat en waarin het tuinpad van zijn vader Hendrik voorkomt. Dit tuinpad kun je overigens nog steeds bewonderen! Bij Deurne mag je ook denken aan DAF. Immers de man die DAF wereldberoemd maakte met zijn uitvinding van de automatische transmissie is Hub van Doorne, een van Deurnes helden.

Nu gratis inschrijven!

Museum De Wieger

In 1922 laat dokter Hendrik Wiegersma het monumentale huis De Wieger bouwen. Na zijn kennismaking met de schilder Otto van Rees gaat Wiegersma vanaf 1925 zelf schilderen.

Binnen enkele jaren behoort hij tot de bekendste kunstenaars van het Nederlands expressionisme. Huis De Wieger wordt een trefpunt van cultureel leven waar kunstenaars elkaar regelmatig ontmoeten. In 1976 wordt het huis verbouwd tot museum. Schilderijen, tekeningen en grafiek vormen het grootste deel van de vaste collectie. Vrijwel alle bekende Nederlandse kunstenaars uit de periode 1910 tot 1950 zijn hierin vertegenwoordigd. Van Hendrik Wiegersma zelf bezit het museum een groot aantal werken. En wie toch op bezoek is bij het museum, kan meteen eens 'langs het tuinpad van mijn vader' lopen. In 2008 is dit tuinpad, uit het bekende lied van de zoon van Wiegersma, officieel opgenomen in het straatnamenregister.

Toon Kortooms Park

Het blotevoetenpad is een ware beleving in de Peel, op alle paden komt u diverse ondergronden tegen die uw voeten prikkelen en als het ware masseren. Ook is er een klankenpad aangelegd waar je geluid en muziek kan maken. Onderweg zijn er talloze andere belevenissen te vinden, zoals uitkijktorens, hangmatten, bankjes, tunnels en hutten. Na afloop is er de mogelijkheid de voeten te wassen en te drogen.

Terug naar overzicht