Daten in Den Helder

Daten in Den Helder

Den Helder ligt in het noordelijkste puntje van de provincie Noord-Holland en is aan drie kanten omringd door water. De stad heeft talloze maritieme bezienswaardigheden, van de lange stranden tot de marinebasis en het boeiende Marinemuseum.

Nu gratis inschrijven!

Uniek strand, afwisselende natuur

Het water omringt Den Helder aan drie kanten: de Noordzee, de Waddenzee en het Marsdiep. Aan de overkant van dit zeegat ligt het eiland Texel, dat met de regelmatig varende veerboten in slechts 20 minuten te bereiken is. Een bezoek aan Texel met zijn 30 kilometer strand en vele natuurgebieden is altijd de moeite waard. Daarnaast is er rond Den Helder een grote verscheidenheid aan landschappen te vinden, van de Waddenzee tot het strand en de duinen, van bossen tot polders en kanalen. Tegenwoordig zijn veel van deze gebieden beschermd, zoals de Grafelijkheidsduinen, De Nollen en de Balgzand-polder.

Tussen de Waddeneilanden en het vasteland bij Den Helder vindt u het unieke landschap van de Waddenzee. Een wadlooptocht is de optimale manier om hiervan te genieten. Individuele wandelingen of gecombineerde boottochten zijn onder meer te boeken via De Groot Recreatie in Hippolytushoef.

Heeft u geen zin om actief te doen en wilt u liever lekker een dagje naar het strand? Ook dat kan heel goed in Den Helder. Het strand is hier 7 kilometer lang en drie gedeelten van het strand kregen een Blauwe Vlag toegekend, omdat ze zo schoon en veilig zijn. De stranden bij Den Helder behoren tot de tien schoonste stranden van Nederland!

De haven en de Marine

Eeuwen geleden zochten handels- en oorlogsschepen beschutting in de stroomgeulen tussen Texel en Den Helder en Den Helder is sinds 1792 een belangrijke haven. Na de Tweede Wereldoorlog werd de haven van Den Helder opnieuw opgebouwd en sindsdien doet deze dienst als basis voor de Koninklijke Marine. Daarnaast is Den Helder een belangrijke uitvalsbasis voor de offshore-activiteiten in de Noordzee. Vanuit Den Helder worden ongeveer 145 platforms per helikopter en per schip voorzien van bemanning en voorraden.

Het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers ligt in de buurt van het Marinemuseum en vormt een ander bewijs van het belang van Den Helder als uitvalsbasis voor reddingsboten. Een bezoek aan het museum is een geweldige belevenis voor jong en oud, en bezoekers raken gegarandeerd onder de indruk van de zware stormen, gestrande schepen en spectaculaire reddingsacties! Tip: maak een rondvaart door de haven van Den Helder met de reddingboot Johan de Witt met zijn rijke verleden. De boot ligt in de museumhaven Willemsoord, waar ook de historische oorlogsschepen van het Marinemuseum liggen. Duik in de roemruchte geschiedenis van de Noord-Hollandse zeevaart in Den Helder!

 

Terug naar overzicht