Daten in Culemborg

De geschiedenis van Culemborg gaat terug tot de middeleeuwen. Al in een akte uit 1281 wordt Culemborg genoemd en in 1318 krijgt de stad ook stadsrechten.

Nu gratis inschrijven!

Historische binnenstad Culemborg

De historische binnenstad van Culemborg is prachtig. Je vindt er imposante historische gebouwen en gezellige pittoreske straatjes.

Dat Culemborg een rije historie heeft, ontdek je al snel als je in de binnenstad door de oude straten loopt. Het stadhuis op de Markt bijvoorbeeld, stamt uit de 16e eeuw. In het stadhuis is tegenwoordig onder meer een toeristische infopost gevestigd.

Maar de geschiedenis van deze stad aan de Lek gaat nog verder terug dan de 16e eeuw. Twee eeuwen daarvoor was Culemborg al een belangrijke handelsstad en een vrijstad met eigen rechtspraak. Culemborg was toen een centrale marktstad en kende later een levendige industrie. Armen en zieken vonden verzorging in de stad en weeskinderen werden al vanaf 1560 opgevangen in het Elisabeth Weeshuis. Als belangrijke stad en handelscentrum werd Culemborg in woelige tijden beschermd door maar liefst drie wallen en grachten, met zeven stadspoorten. Nu nog getuigen veel monumentale gebouwen van de rijke historie van Culemborg.

Elisabeth Weeshuis Museum

Het Elisabeth Weeshuis Museum is gevestigd in één van de oudste gebouwen in de historische binnenstad van Culemborg. Tot 1952 werd het gebouw nog gebruikt als weeshuis voor ruim 700 wezen. Het museum toont de rijke historie van Culemborg en je krijgt er een indruk van de wezenzorg in het stadje aan de Lek. De geschiedenis komt hier tot leven in de alle verhalen die nog hangen in de meisjesrefter, de keuken, de spinzaal en de slaapzaal. Was het leven hier streng en liefdeloos? Hoe gaat het met de wezen van nu? Vergeet niet de prachtig aangelegde tuin van het museum te bezoeken.

Elisabeth Weeshuis Museum in Culemborg leent zich ook goed voor een kinderfeestje. Deze activiteit is geschikt voor het hele gezin, kinderen, volwassenen en ouderen.

Terug naar overzicht