Daten in Bolsward

Bolsward. Niet de grootste stad, wel een pareltje. Stad om van te houden. Om heerlijk in rond te dwalen. Langs de grachten. Langs de vele monumenten. Door het prachtige park. Sta stil en bewonder het sierlijke stadhuis.

Volgens velen het mooiste van Nederland. Stad ook van Gysbert Japicx, grondlegger van de Friese letterkunde. Schatkamer van de Friese cultuur. Sportieve stad ook. Fietsstad. Elk jaar centrum van de fietselfstedentocht. Aan alle kanten omgeven door het beroemde Friese weidelandschap. Ideaal als uitvalsbasis om ook de rest van Friesland te ontdekken.

Kom en geniet van de Friese gastvrijheid.

Nu gratis inschrijven!

Stadhuis Bolsward

Het stadhuis in Bolsward is één van de mooiste pareltjes van Friesland. Het rijk versierde stadhuis is van 1614 tot 1617 gebouwd en ontworpen door Jacob Gysbert (vader van Gysbert Japicx) in een Fries maniërisme stijl (late Renaissance). Nadat de gemeente Bolsward in 2011 opging in de gemeente Sùdwest-Fryslân heeft het zijn functie als stadhuis verloren.

Menig stel is getrouwd in de prachtige trouwzaal die nog altijd zijn functie heeft behouden. Hiernaast is het gemeentelijk museum ‘De Oudheidkamer’ te vinden in de ruimte boven de ‘vierschaar’. U vindt hier diverse voorwerpen uit de historie van Bolsward.

Het gebouw krijgt de komende jaren een nieuwe functie: het nieuwe historische centrum. Een plek waar verleden en heden elkaar ontmoet met de musea, oudheidkamer, Bibliotheek en nieuwe archiefbewaarplaats. Kortom: de schatkamer van de regio!

De Broerekerk

De Broerekerk, het oudste monument van Bolsward, is rond de 13e eeuw gebouwd als kloosterkerk van de Minderbroeders. De kerk kent een rijke geschiedenis qua gebruik en branden. Na de laatste brand op 8 mei 1980 is de kerk in 1986 opengesteld als ruïne. In 2006 is er een bijzondere glazen overkapping geplaatst waardoor het karakter van het monument blijft en de kerk nu een maatschappelijke functie heeft.

Rondvaart Bolsward

Een rondvaart door de historische stadsgrachten van Bolsward is een must do. In de maanden juli en augustus is er iedere maandag t/m vrijdag een gratis rondvaart om 14.00 uur. In 45 minuten ziet u de stad vanuit een geheel ander perspectief en vertellen vrijwilligers over de rijke geschiedenis van de stad.

De start is bij de aanlegsteiger van de Waag van het Stadhuis. Per rondvaart kunnen 12 deelnemers deelnemen op de elektrische rondvaartboot de “Oliekoek”.

Sonnema Berenburg

Sonnema Berenburg is dé Friese kruidenbitter naar het geheime receptuur Van Fedde Sonnema. Het oorspronkelijke recept, welke hij maakte in 1860, wordt nog altijd gebruikt: een unieke kruidenmelange getrokken op jenever.

Sinds 1970 vindt de productie van Sonnema Berenburg plaats in Bolsward. Proef, beleef en ontdek de geheimen van Sonnema en duik terug in de tijd van Distilleerderij Sonnema tijdens een bezoek aan het bezoekerscentrum. Na afloop van de rondleiding kan er natuurlijk geproefd worden.

Terug naar overzicht