Daten in Bodegraven of Reeuwijk

Bodegraven werd al in de Romeinse tijd bewoond. Toentertijd lag het aan de Noordgrens van het Romeinse Rijk, de 'Limes'. Aan de Romeinse kant van deze Limes waren er veel militaire en handelsactiviteiten. De Romeinen legden er kampementen, havens en een weg aan. De grens werd op min of meer regelmatige afstand versterkt met grensforten (castella), bemand door Romeinse legioenen en hulptroepen. Daarnaast waren er langs de weg die naast de Limes liep op vele plekken nederzettingen ontstaan, waaronder het huidige Bodegraven.

Nu gratis inschrijven!

Fort Wierickerschans

Bezoekers kijken hun ogen uit bij Fort Wierickerschans, een zeventiende-eeuws oud fort gelegen tussen Bodegraven en Nieuwerbrug. Hier is het genieten van hoe het vroeger was.

Midden in het fort is een groot plein, met daar omheen oude gebouwen. Bij binnenkomst gaan bezoekers door de statige oude poort. Zo is meteen te voelen hoe het vroeger was om een fort binnen te schrijden! Bezoekers vinden hier de historie van vroeger en de natuur van nu. Het is tegelijk een zeer bijzondere locatie voor een zakelijke bijeenkomst of een feest. Er zijn veel verschillende mogelijkheden, waaronder het maken van een boottocht vanaf het fort.

Fort Wierickerschans Bodegraven in Bodegraven leent zich ook goed voor een vriendinnendag, schoolreisje en bruidsreportage of trouwlocatie of trouwfeest. Deze activiteit is geschikt voor het hele gezin, kinderen, volwassenen en ouderen.

Kaasmuseum Bodegraven

Het kaasmuseum in Bodegraven is een educatief uitstapje. Binnen een paar uur weet je alles van kaasmaken. Welke materialen werden er vroeger gebruikt bij het kaasmaken en welke worden nu gebruikt? Voornamelijk de boerenkaas staat centraal, die wordt nu nog steeds gemaakt in en rondom Bodegraven.

Aan de hand van honderden voorwerpen, foto's, oude documenten en films wordt een levensecht beeld gegeven van de kaasmakerij en wat daar allemaal bij komt kijken: melkwinning, boterbereiding, kaasmarkt, kaashandel en kaasopslag.

Voor kinderen van de basisschool is er een speciaal schoolprogramma.

Kaasmuseum Bodegraven in Bodegraven leent zich ook goed voor een familiedag en schoolreisje. Deze activiteit is geschikt voor het hele gezin, kinderen, volwassenen en ouderen.

Terug naar overzicht