Daten in Bergen (L.)

De oude kerk in Bergen (gelegen aan de oude Kerkstraat) is het oudste gebouw in Bergen: de kerk stamt uit circa 1200. Bergen maakte sinds de zestiende eeuw deel uit van de schepenbank van Well en had geen eigen zegel of wapen. Bergen behoorde verder bij het het Overkwartier van Gelre (ook wel: Opper-Gelre). Tijdens de Spaanse Successieoorlog werd het door Pruisische troepen bezet, en zo bleef het als deel van Pruisisch Opper-Gelre ongeveer een eeuw lang Duits (tot 1814).

Nu gratis inschrijven!

Mariakapelletje en Annakapelletje   

De gemeente Bergen heeft een tiental kleine veld- of wegkapelletjes. Het Mariakapelletje en het Annakapelletje, beiden uit de 17e eeuw, zijn opgenomen in de Rijksmonumentenlijst. Wie vanuit het dorp Well de weg langs de Maas volgt in de richting van Wellerlooi vindt bij de eerste afslag naar de weg Nijmegen-Venlo een Mariakapelletje. Dit kapelletje is opgericht door de bewoners van de Grote Waaij.

De kapel is opgenomen in de route Kruisen en kapellen: Fietsen met een devoot tintje. Klik hier om de route te downloaden in PDF.

Kunstenaarsdorp

Bergen is van oudsher bekend als kunstenaarsdorp en werd reeds in de tiende eeuw de heerlijkheid Bergen genoemd. De mooie ligging aan bos en duin, vlakbij de zee en de diversiteit in huizenbouw geeft Bergen een karakteristieke uitstraling. Het licht, de ruimte en de lommerrijke lanen inspireren schilders, schrijvers en architecten tot het scheppen van veel moois.

Als je door het dorp wandelt zie je galerieën, goed gesorteerde boekwinkels en musea die je eraan herinneren dat je in een kunstenaarsdorp verblijft.

Bos en duinen

Het dorp ligt midden in een bosrijke omgeving. Heerlijk om in dit groene decor te wandelen, met of zonder hond of paard. En voor je het weet loop je in de duinen te genieten van de prachtige omgeving (zorg er wel voor dat je voor het duingebied van de PWN een duinkaart hebt gekocht).

Het centrum

In de dorpskern, rondom de Ruïnekerk, vind je tal van winkels, boetiekjes, terrassen en gastvrije restaurants. Er is hier altijd iets te doen. De winkels zijn elke dag open en het hele jaar door worden activiteiten georganiseerd. Bergen is bruisend en een vakantiebestemming voor jong en oud!

Terug naar overzicht