Daten in Bergeijk

De oudste benaming voor Bergeijk is Echa (1137), later werd het Eik of Eikelberge en in de 16e eeuw werd het Bergeijk. Men neemt aan dat de naam voortkomt uit de verering van een eik op een heuvel, een boomheiligdom.

Nu gratis inschrijven!

Museum de Sigarenmaker

Museum de Sigarenmaker wil het ambacht van handmatig sigaren maken levend houden. Er is hier van alles te zien. Van verschillende boeken over sigaren tot assortimentdozen, waarin de sigaren bewaard blijven. Bij veel items staat een QR-code voor meer informatie. Daarnaast organiseert het museum vaak demonstraties sigaren maken. Je kunt ook zelf meedoen met een workshop en de kneepjes van het vak leren.

Museum de Sigarenmaker in Bergeijk leent zich ook goed voor een workshop. Deze activiteit is geschikt voor het hele gezin, kinderen, volwassenen en ouderen.

Bergeijk en Omgeving

Bergeijk is een typisch Brabants dorp in de Kempen dat staat voor gemoedelijkheid, mooie natuur en rust.

Fietsen en wandelen

Bergeijk dat grenst aan België, is een uitstekende locatie voor het maken van prachtige fiets- en wandelroutes door middel van het uitgebreide netwerk zodat het maken van tochten letterlijk en figuurlijk onbegrensde mogelijkheden biedt. Zo kunt u gebruik maken van de knooppuntenroute waarmee u uw route en afstand zelf kan bepalen door het volgen van de aanduidingen op de genummerde borden.

Ook kunt u de kapelletjes route volgen die u langs 10 kapelletjes in de gemeente Bergeijk voort of u kiest voor de Rietveld en Ruysroute met informatie over de objecten die door de bekende architect Gerrit Rietveld ontworpen zijn.

Tevens kunt u een dagje fietsen combineren met lekker eten onderweg door de route happen en tappen teutentocht. Dit is een culinaire fietstocht van 50 kilometer door de prachtige Belgisch-Nederlandse grensstreek in de buurt van Mol-Postel, Luyksgestel en Bergeijk.
Tijdens deze fietstocht maakt u kennis met de mooiste plekjes in het groene hart van de Kempen onder het genot van culinaire verwennerijen.
Of kies voor de snoeperkestocht waarbij u door middel van consumptiebonnen in diverse horecazaken een heerlijke versnapering kan verkrijgen.

Bezienswaardigheden

Eddies hotel restaurant is gevestigd in het centrum van Bergeijk waar u ook het bekende standbeeld van 'Hermenieke' kunt vinden en een aantal unieke ontwerpen van de beroemde architect Rietveld, zoals Weverij de Ploeg. Rondom dit enige fabrieksgebouw van Rietveld ligt een prachtige landschapstuin van ontwerpster Mien Ruys.
U kunt ook een bezoek brengen aan het Kempische bakkerijmuseum waar brood nog door echte bakkers ambachtelijk gebakken wordt. Of bezoek het bromfietsen & fietsenmuseum waar meer dan 100 fietsen vanaf de twintiger jaren te vinden zijn. Tevens is een bezoek aan het archeologisch Eicha museum de moeite waard waarbij de verzameling een overzichtelijk beeld geeft van ruim 12.000 jaar geschiedenis.

Of bezoek één van de mooie tuinen, zoals natuurtuin 't Loo, Engelse sfeertuin de Hasselbraam, Beeld en tuin Duizel of bijvoorbeeld de kruidenboerderij Subtilia.

Attracties

Bergeijk biedt vele attractieve mogelijkheden. Zo is Eddies hotel restaurant gevestigd tegenover theater de Kattendans waardoor een bezoek aan het theater prima te combineren is met een gezellig diner vooraf. U kunt skiën op echte sneeuw bij Montana Snowcenter in Westerhoven. Voor survival en outdoor activiteiten kunt u terecht bij SBP Outdoor. Daarnaast biedt Bergeijk mogelijkheden om te zwemmen (boeren/midget)golven, vissen, paardrijden, tennissen, waterskiën en fitnessen.

Voor meer informatie over Bergeijk, kunt u de site van VVV Bergeijk raadplegen.

 

Terug naar overzicht