Daten in Beemster

Daten in Beemster, De Beemster is een droogmakerij en gemeente in de Nederlandse provincie Noord-Holland.

Begin zeventiende eeuw was de Beemster nog een groot meer. Tot een groepje rijke Amsterdammers besloot het met 43 molens droog te leggen, zodat boeren er voedsel konden verbouwen. Sindsdien is de Beemster een symbool voor de manier waarop Nederlanders hun land zelf hebben ingericht.

Nu gratis inschrijven!

Boerderij "De Kleine Bijenkorf"

De Kleine Bijenkorf staat op binnenkavel (BK) 59, in 1612 toegewezen aan Gerrit Dirckz Meerman uit Delft.

In 1828 gekocht door familie Honig (Cornelis en Klaas) uit de Zaanstreek. Zij bezitten daar stijfselfabriek 'De Bijenkorf' en dankt de boerderij zijn naam aan. De broers hadden een paar jaar eerder al de Grote Bijenkorf aan de Middenweg 192 gekocht. Opvallend is de mooie versiering van de dakrand waarin een bijenkorf is verwerkt, evenals de dubbele voordeur en raamluiken. 

Boerderij ‘Boschrijk’

Een boerenhofstede gebouwd in 1875 voor een graanhandelaar uit De Rijp. Opmerkelijk is de Zuid-Hollandse stal, d.w.z. de koeien stonden niet met de kop naar de buitenmuur maar naar het midden waar de voergang was. De stal bevatte dan twee rijen koeien. Opvallend is het lofwerk wat in de bouwperiode een teken van welstand was.

Boerderij bestaande uit, ten dele onderkelderd, villa-achtig voorhuis met eenvoudige stal tegen de achterzijde. Het voorhuis is gebouwd op rechthoekig grondplan en bestaat uit twee bouwlagen onder samengestelde kap met flauwe dakhellingen en ruime overstekken. De kap bestaat uit een schilddak met aan voorkant en beide zijkanten een haaks hierop geplaatst zadeldak, waardoor het voorhuis aan genoemde zijden een centrale topgevel heeft. De windveren van de overstekende zadeldaken en de gootlijsten zijn rijk gesneden. De windveren komen samen in gesneden makelaars. De kap heeft op beide nokpunten een vierkante schoorsteen in rode baksteen en is bedekt met zwarte kruispannen.

Het muurwerk is witgepleisterd en voorzien van schijnvoegen. De vensters hebben afgeronde en gedecoreerde omlijstingen.

Fort aan de Jisperweg

Het fort ligt langs de zuidelijke ringdijk van polder De Beemster polder. Het Noordhollands Kanaal loopt achter het fort en de dijk. Het fort had tot de afsluiting en verdediging van het daarop aanlopend acces." (de Jisperweg.) In 1918 in gebruik genomen als militair huis voor circa 20 arrestanten, niet zijnde dienstweigeraars, van de krijgsraad. Overige arrestanten werden opgesloten in Fort aan de Nekkerweg of Fort bij Spijkerboor. Vanaf de ringdijk loopt de toegangsweg naar de keelzijde van het fort. De fortwachterswoning en de ijzeren bergloods zijn niet meer aanwezig.

Om het gehele fort ligt een gracht, de toegangsbrug is niet meer aanwezig en is vervangen door een enkele dam. Het hoofdgebouw is aan de keelzijde voorzien van een deur en twee ramen met stalen luiken naar elke ruimte. De ruimte die leidt naar de poterne heeft een grote dubbele stalen deur. De frontwal is nog aanwezig en bevat vier mitrailleuropstellingen en middenvoor, in plaats van een frontgebouw, een hefkoepelgebouw.
In het natuurgebied om het fort zitten bijzondere vogels zoals o.a. de Wielewaal en de Steenuil. Bijzondere planten zijn het Aardvederkruid, Ringelwikke en Blauw Waldstro.

 

Terug naar overzicht