Daten in Beek

Beek is een dorp in de Nederlandse gemeente Berg en Dal

Het dorp ligt tussen de stuwwal van het Rijk van Nijmegen en de Ooijpolder. Door de overvloed aan helder water uit de bronnen die ontspringen aan de stuwwal is Beek van de 19e tot ver in de 20e eeuw een dorp van wasserijen geweest voor de rijke burgerij van Nijmegen. Hiervan getuigen nog de witte wasboerderijtjes alsmede enkele spoelputten.

Nu gratis inschrijven!

Huize Genbroek (1656):

werd in de 17e eeuw oorspronkelijk als boerderij gebouwd rond een binnenhof. Pas twee eeuwen later werd de hoeve tot een statig herenhuis omgebouwd. Het heeft segmentboogvensters in Naams steen. Op het herenhuis staat een dakruiter met twee poorten voorzien van sluitstenen uit 1656.

Ten noorden van het kasteel staat een voormalige watermolen. Landgoed en heemhuis Genbroek (18,5 ha.) werden in 1991 door de gemeente Beek aangekocht. Het landgoed, zijnde een beschermd natuurgebied, is voor extensieve (bescheiden) recreatie opengesteld. Het herenhuis alsmede de voormalige watermolen zijn verbouwd tot appartementen.

Sint Hubertusmolen

Voor het symbolische bedrag van één gulden kreeg de gemeente Beek de Sint Hubertusmolen in 1970 in handen. Tegenwoordig is de standerdmolen uit 1801 een toeristische bezienswaardigheid voor jong en oud.

De gerestaureerde molen werd gebruikt voor het malen van graan, maar draait nu alleen nog voor publiek. Elke woensdagmiddag en de eerste en derde zaterdag van de maand (van mei tot en met oktober) kan de molen bezichtigd worden.

Terug naar overzicht