Daten in Bedum

Daten in Bedum

De gemeente Bedum ligt 10 kilometer ten noorden van Groningen,  heeft een oppervlakte van ongeveer 45 km2 en telt rond 11.000 inwoners. De gemeente Bedum bestaat uit de plaatsen Bedum, Onderdendam, Noordwolde en Zuidwolde en de gehuchten Ellerhuizen, Het Reidland, Het Roodewolt, Lutjewolde (ten dele), Menkeweer, Onderwierum, Sint Annerhuisjes, Ter Laan en Westerdijkshorn.

Bedum is een gemeente met een rijke historie en met de aanwezigheid van één van de belangrijkste monumenten van de provincie Groningen, de monumentale Walfriduskerk, die thans geheel is gerestaureerd.

Nu gratis inschrijven!

Zwembad de Beemden

De Beemden is een leuk zwembad, geschikt voor jong en oud bij slecht of mooi weer. Lekker baantjes trekken, sporten in het water of van de glijbaan!

Het zwembad heeft een glijbaan, wildwaterkreek, turbodouches, bubbelbank, whirlpool, zonneweide en een buitenzwembad. Je kunt hier dus alle kanten op, naast het gewone baantjes zwemmen. Er zijn diverse activiteiten te doen, zoals aquarobic, therapiezwemmen, hydro-spinning en aquajogging. Bij het sportcafé kunnen is ruimte voor een hapje en een drankje.

Zwembad De Beemden in Bedum leent zich ook goed voor een kinderfeestje. Deze activiteit is geschikt voor het hele gezin, kinderen, volwassenen en ouderen.

Walfriduskerk

De Walfriduskerk in Bedum is een van de oudste kerken in de provincie Groningen. Het oudste deel van de kerk stamt uit de 11e eeuw. De kerk werd gesticht als bedevaartskerk voor de heilige Walfridus, die in Bedum zou hebben geleefd en door de Noormannen zou zijn vermoord. Oorspronkelijk was de kerk gewijd aan Maria en Paulus door de bisschop van Münster, maar al snel werd Walfridus zelf de beschermheilige van de kerk.
Opvallend aan de kerk is de scheve 11e-eeuwse kerktoren in romaanse stijl met een rombisch dak. Deze toren staat schever dan de Toren van Pisa: hij hangt 4,18 graden uit het lood versus de 3,97 van Pisa. Het is de op één na scheefste toren van Nederland.

Terug naar overzicht