Daten in Baarle-Nassau

Staat jullie date binnenkort gepland, maar wil je iets anders dan een standaard date? Dan hebben wij nog een aantal leuke date-ideeën!

Nu gratis inschrijven!

Baarle-Nassau

Baarle heeft een rijke culturele historie. De unieke situatie waarbij van oudsher Belgen en Nederlanders door elkaar heen wonen, leven en werken, geeft het dorp een internationaal karakter dat, in overeenstemming met de vele grillige enclavegrenzen, als een rode draad door alles heen loopt. Deze grensoverschrijdende diversiteit zie je terug in de vele culturele bezienswaardigheden die het dorp rijk is.

Huis met 2 huisnummers

In Baarle geldt voor de inwoners de voordeurregel. Deze houdt in dat de plaats van de voordeur bepaalt in welke gemeente de bewoners van het pand zijn ingeschreven, en bij welke nutsvoorzieningen (telefoon en elektriciteit) men zich moet aansluiten. De plaats van de voordeur wordt aangegeven door de huisnummerbordjes, waarop de nationale driekleur is weergegeven.

Op Loveren vindt u een woning met twee huisnummers: het Belgische nummer 2 en het Nederlandse nummer 19. De grens loopt hier dwars door de voordeur. Rond de zestiende eeuw was hier Herberg De Swaen gevestigd.

Locatie: Loveren 2 en 19, Baarle-Hertog-Nassau

Grenspaal

Midden in het centrum, voor de St. Remigiuskerk, staat een grenspaal. Dit is een getrouwe kopie van de officiële grenspalen en is hier in 1976 geplaatst ter herinnering aan de officiële vaststelling van de grens tussen Nederland en België tussen grenspaal 214 en 215. Deze grenspaal staat symbool voor alle internationale kruispunten binnen de Baarles. Op deze grenspaal staan beide nummers vermeld en aan iedere kant is de nationale Leeuw afgebeeld.

Terug naar overzicht