Daten in Amersfoort

Zoek je een leuke singel om mee te daten in Amersfoort, Denk dan eens aan online dating! Online dating is tegenwoordig dé manier om andere singles te ontmoeten.

Nu gratis inschrijven!

Amersfoort

De grootste schat van Amersfoort is haar historie. In de vele monumenten, straatjes, grachten en subtiele details voel je de middeleeuwse stad die ontstond in de 13e eeuw. Je kunt hier op vele manieren van genieten, dankzij de organisatoren en vrijwilligers die de cultuur en historie van Amersfoort graag aan je onthullen. In onderstaande blokken hebben we een selectie gemaakt van de leukste attracties, top bezienswaardigheden, routes & excursies en natuurgebieden, zodat je snel weet wat je écht gezien moet hebben. 

Onze Lieve Vrouwetoren

Met haar ruim 98 meter hoogte is de Onze Lieve Vrouwetoren één van de hoogste laat-middeleeuwse torens.

De trots van Amersfoort is de bekendste eyecatcher van de stad en wordt ook wel Lange Jan genoemd. 'het mirakel van Amersfoort' was de aanleiding voor de bouw van de toren. Men begon ermee na ca 1450 en de toren was af rond het jaar 1500. De toren zou de Moeder Gods symboliseren en het extra uitgebouwde hoektorentje het christuskind.

De toren is niet alleen goed zichtbaar in de stad, maar laat ook van zich horen met haar 100 klokken, waarvan 7 luidklokken. Bovendien vormt de locatie van de toren het kadastrale middelpunt van Nederland, zoals goed zichtbaar is in de vloer van de toren.

Tijdens een rondleiding van 60 minuten hoor je meer over de legende van deze toren. Het beklimmen van de 346 treden wordt beloond met een prachtig uitzicht over Amersfoort!

Daarnaast kun je elk kwartier naar binnen lopen voor de Toren Experience: hét startpunt voor je bezoek aan Amersfoort. Deze videoprojectie in de toren leert je over Amersfoort en haar geschiedenis.

Muurhuizen

Wanneer je door de Muurhuizen loopt waan je je in de middeleeuwen. Toen de stad zich als gevolg van de economische bloei in 1380 begon uit te breiden, moest er een nieuwe stadsmuur gebouwd worden. De oude muur werd afgebroken en vanaf ongeveer 1500 werden er huizen gebouwd met het materiaal van de oude muur langs de lijn waar de stadsmuur had gestaan. Doordat de constructie van deze huizen plaats heeft gevonden in verschillende perioden is er een grote diversiteit aan vormen ontstaan.

Bekende gebouwen in de Muurhuizen:

Museum Flehite: Museum Flehite is gevestigd in drie laat-middeleeuwse muurhuizen, gebouwd omstreeks 1540. In de loop der eeuwen zijn de oorspronkelijke woonhuizen ook voor andere doelen gebruikt, zoals pakhuis of zelfs militair hospitaal. 

Nieuwenburgh: dit pand op nummer 5-7, heeft een gevelsteen uit 1645, die het huis afbeeldt zoals het er toen moet hebben uitgezien.

De Bollenburgh: het huis waar de in Amersfoort geboren landsadvocaat Johan van Oldenbarnevelt (1547-1619) zijn jeugd heeft doorgebracht. Later heeft het huis op nummer 19 nog dienst gedaan als stadslint- en spinhuis, een soort werkhuis voor jongens en meisjes.

Huis Tinnenburg: in de zijgevel zie je de aanzetten van de eerste stadsmuur. Hier stroomde het water van de Heiligenbergerbeek door de eerste stadsommuring. Na de 15e eeuw werd Tinnenburg op nummer 25 genoemd als koopmanshuis en wat later in dit pand kwam, een katoenspinnerij.

Plompe- of Dieventoren: dit opvallende vierkante hoge gebouw is onderdeel van de stadsverdediging en stadsgevangenis tot in de 19e eeuw. De poortdoorgang is een foutieve restauratie uit de 20e eeuw. De dieventoren op nummer 97 wordt ook wel  'Latijntje' genoemd, afkomstig van de toenmalig afgebroken Latijnse School.

Het Secretarishuisje: het huis op nummer 109 ontleent zijn naam aan stadssecretaris Mr. Jan Both Hendriksen, die het pand in 1776 ingrijpend liet verbouwen.

Mannenzaal

De Mannenzaal en de Kapel van het St. Pieters- en Blokland Gasthuis zijn reeds in de 14e eeuw in gebruik genomen.

Dit is het enige van oorsprong middeleeuwse gasthuis dat in Nederland bewaard is gebleven. Men kan beleven hoe de bewoners geleefd moeten hebben en zien hoe het rond het jaar 1900 werkelijk was. Aanvankelijk was het gasthuis alleen bestemd voor zieken. Later werd het een bejaardentehuis met een apart vrouwen- en mannengedeelte.

Je kunt de Mannenzaal op aanvraag bezoeken met een gids van Gilde Amersfoort. Ook de Amersfoortse Gidsen leiden u graag rond in dit unieke monument.

In de maanden juli en augustus vindt in de Mannenzaal Levende Historie plaats. Rolspelers maken het mogelijk dat bezoekers zich kunnen onderdompelen in het dagelijks leven van het verzorgingstehuis anno 1907.

Terug naar overzicht