Daten in Albrandswaard

Staat jullie date gepland, maar wil je iets anders dan een standaard date? Dan hebben wij nog een aantal leuke date-ideeën!

Nu gratis inschrijven!

Albrandswaard en omgeving

Het Kasteel van Rhoon in Rhoon is een versterkt donjon uit 1432 gebouwd door de familie Van Duyvelant, wier leden destijds leenheer waren van de Heerlijkheid Rhoon. Het kasteel is gebouwd op de plaats waar een ouder kasteel heeft gestaan, dat door de Sint-Elizabethsvloed van 1421 is verwoest. Het kasteel bevindt zich in het huidige Rhoon-Noord, daar waar de middeleeuwse dorpskom ligt, met onder andere de Dorpskerk en het Huis te Pendrecht.

Het kasteel is omgeven door een Engelse tuin, een Baroktuin en het Kasteelbos. Even verderop wordt het Rhoonse Bos gesticht, een heraanleg van waar vroeger het Jachtgebied de Huyters zich bevond. De voorzijde van het kasteel is tijdens de Bentinck-periode opgeknapt en met Empirestijl-ramen ingelegd. De achterzijde van het kasteel wordt gekenmerkt door trapgeveltjes en torentjes.

De binnenzijde van het Kasteel telt vele kunstwerken. In de Oude Keuken bevindt zich een grote schouw met houtsnijwerken. De toegangshal wordt gedomineerd door een grote eikenhouten trap en verder bevinden zich vele vrouwenfiguren en Arabesk-kunstwerken.

Pendrecht

In 1625 liet Pieter VII van Duyvelant, heer van Rhoeden (het latere Rhoon), het Huis te Pendrecht bouwen als huwelijksgeschenk voor zijn zoon. Door het verkrijgen van Pendrecht bij de Heerlijkheid Rhoon kreeg deze de titel Heer van Pendrecht, waarna dit huis werd gebouwd. Het werd opgesierd met de wapens van Rhoon en Dormaale, daar de bruid Burggravin Catherina Theresia de Bruxelles van Dormaale was.

In 1660 werd het huis echter verwoest door een brand. Nadat Hans Willem Bentinck tot Diepenheim, Heer van Drimmelen en Graaf van Portland de Hoge Heerlijkheid Rhoden had gekocht, liet hij op dezelfde plaats een nieuw 'Huis te Pendrecht' bouwen. Dit werd het "huis" zoals dat we vandaag de dag kennen. Het werd gebouwd als een uitspanning met aan beide zijden een koetshuis en aan de achterzijde een grote stalplaats voor paarden en koetsen. Aan de binnenzijde kwam er een logement met taveerne voor doorgaande reizigers, daar Rhoon langs verscheidene hoofdwegen lag.

In de daaropvolgende jaren kwam het gebouw in vele handen. Behalve de Bentincks, waren ook onder anderen de Van Hobokens eigenaar van het Huis. Ook Christoffel Tromer, rentmeester van Rhoon en postmeester van 's-Gravenhage en Breda is een tijdlang bezitter van het Huis geweest.

Nadat de familie Van Hoboken Rhoon verliet, werd het Huis te Pendrecht een café-herberg onder de naam "Het Wapen van Rhoon". In 2003 kocht meesterkok Ad Janssen het pand. De vorige eigenaar had het pand in 2002 in z'n geheel gerestaureerd. Op de voorgevel werden de Wapens van Rhoon en Pendrecht hersteld. Reeds sinds 1896 bevinden zich op de bovenverdieping kamers als nachtverblijf voor de passanten.

Terug naar overzicht